Despre argint

Descoperirea argintului.

Argintul a fost rafinat prin cupelatie, proces inventat de chaldeeni in jurul lui 2500 i.Hr si descris in Biblie (Ezekiel 22: 17-22). Acest proces consta in incalzirea metalului topit intr-o cupa poroasa si ingusta numita cupel, peste care se aplica un jet puternic de aer. Acesta oxida celelalte metale, precum plumb, cupru si fier, lasand doar argintul (si aurul daca era prezent) in stare globulara de metal topit.Primele mine de argint au aparut mai inainte de perioada 3000 i.Hr. Argintul a fost un metal cunoscut de toate civilizatiile antice, insa spre deosebire de aur, este foarte rar gasit in stare naturala, lucru care explica faptul ca dacaminerit argint ar fi mai abundent, tot nu ar putea fi folosit decat mai tarziu. Cu toate acestea, cand a aparut prima oara in Egipt, a fost mult mai valoros decat aurul.
Dezvoltarea Atenei si a civilizatiei sale remarcabile a fost posibila datorita exploatarii minelor locale de argint de catre localnici in zona Laurium, unde au operat din perioada 600-300 i.Hr, producand in jur de 30 de tone de metal pe an. Minereul era in principal galena, insa cu un continut de argint de cateva procente; acesta era usor de extras prin cupelatie. Minele ateniene au continuat sa fie operate si de catre Imperiul Roman, desi cea mai mare cantitate de argint roman provenea din Spania. In Evul Mediu, minele germanice au devenit cel mai important furnizor de argint in Europa.
Si civilizatiile antice ale Americii Centrale si Sudice au exploatat argintul, insa schimbul cu acest metal s-a facut dupa cucerirea spaniola. Depozite importante s-au descoperit in anul 1535 la Charcas (Peru), Potosi (Bolivia) in anul 1545 si la Zacatenas (Mexic) in 1548. Productia din aceste surse era in total de peste 500 de tone pe an.
In secolul al XIX-lea, argintul a fost descoperit in SUA in Nevada, iar in anul 1870 productia mondiala a ajuns la 3000 de tone pe an.

 Despre argint !


Ca si aurul, argintul este un metal pretios, dar poate fi folosit in industrie in mult mai multe moduri, fiind extrem de util in producerea microcipurilor si a altor subansamble

electronice de mare importanta. Datorita faptului ca este mult mai ieftin si mai usor de obtinut/prelucrat decat aurul, al carui pret a crescut enorm in ultimii 10 ani, argintul a devenit o modalitate extrem de populara de a pastra banii intr-o perioada marcata inflatie ridicata atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii sau chiar China.
Fiind unul dintre cele mai folosite metale, descoperit acum aproximativ 3000 de ani (dupa descoperirea bronzului, dar inainte de descoperirea aurului), argintul este unul dintre cele mai apreciate metale, atat datorita calitatilor ca metal util in producerea bijuteriilor si obiectelor de bodoaba, dar si datorita multiplelor intrebuintari in industria facmaceutica, in monetarii si chiar si in fototehnica sau stomatologie. Datorita proprietatilor unice de cunductibilitate electrica, argintul este una dintre principalele materii prime folosite in industria energetica, electronica si electrotehnica, dar si in fabricarea obiectelor de uz casnic.
Ca duritate sau rezistenta argintul este un metal superior chiar si aurului, nefiind insa tot atat de maleabil si rar. Este totusi un metal maleabil, moale si ductibil, pentru a-i creste rezistenta fiind de multe ori folosit in aliaje sau alaturi de alte metale